Nu întrebați ce poate face țara voastră pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țara voastră.
— John F. Kennedy

CAMP KENNEDY

Camp Kennedy își propune să ajute 15 tineri români cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani să devină cetățeni activi, să își îmbunătățească cunoștințele de limba engleză, să învețe mai multe despre valorile democratice americane și să le ofere participanților instrumentele necesare pe tot parcursul vieții pentru a se angaja în activism civic și responsabilitate socială.

Prin intermediul acestui program unic, adolescenții români vor avea șansa de a înțelege instrumentele activismului civic la prima mână, sporindu-și în același timp abilitățile de limbă engleză necesare pentru lumea noastră globalizată. Inspirată de discursul inaugural al președintelui Kennedy, în care le cerea americanilor să reflecteze la ceea ce ar putea face pentru țara lor, această tabără se va baza pe cele mai bune practici de implicare civică din Statele Unite, concepute pentru a sprijini cetățenii români care se angajează să aducă contribuții substanțiale la propria țară.

Toate activitățile taberei vor promova dezvoltarea leadership-ului și a altor abilități ale secolului XXI prin cultivarea gândirii critice, vorbitul în public, formarea de echipe și stabilirea de obiective. Metodele de predare vor include ateliere interactive și simulări, discuții între colegi, observații și reflecții critice asupra instituțiilor guvernamentale și interacțiuni cu factorii de decizie.


Program

Până la ce dată pot aplica?

Poți aplica la Camp Kennedy 2022 până pe data de 9 Mai 2022.

https://forms.office.com/r/tCrNtyTPNy

Ce se întâmplă dacă aplicația mea este selectată?

Vei face parte din proiect!

 Când primesc răspunsul final? 

Această dată va fi determinată în funcție de inchiderea permanentă a aplicațiilor.

 În ce perioadă va avea loc Școala de Vara?

Camp Kennedy 2022 va avea loc între 15-21 Iulie 2022.


PRINTRE SPEAKERII CAMP KENNEDY DE-A LUNGUL ANILOR:

ELIZA CHIRILĂ-POP

Eliza Chirilă este actualmente Director Național al Consiliilor Americane pentru Educație Internațională, filiala România. La American Councils, Eliza coordonează programul FLEX, program de burse pentru liceeni, al Departamentului de Stat SUA, dar și programe precum Elie Wiesel Study Tour sau Camp Kennedy. Ariile ei de interes sunt cele legate de politici de tineret, drept internațional, educație și comunicare. Interesul ei pentru zona politicilor publice de tineret și pentru Uniunea Europeană au adus-o în poziția de expert privind dialogul structurat cu tinerii, în cadrul Forumului Tinerilor din România în perioada 2014-2015. La Forumul Tinerilor, Eliza a coordonat Rețeaua Națională de Ambasadori ai Dialogului Structurat cu TINErii, dar și Caravana Națională cu același subiect. Anterior, Eliza a fost Delegat de Tineret al României la ONU pentru mandatul 2013-2014. În prezent, ea activează și în cadrul Global Shapers Bucharest Hub, este unul dintre co-autorii volumului „România Noului Val.” și ambasador al KULT Hub Roman.Pi

CEZARA GRAMA

Cezara Grama este absolventă a Facultății de Drept a Universității din București și din 2014 lucrează alături de Asociația Expert Forum, în cadrul programului Statul de drept, justiție și anticorupție, precum și pe proiectele de educație și cetățenie activă ale organizației. Din 2014 a fost activ implicată în coordonarea campaniilor de observare a alegerilor din România. De asemenea, este absolventă a Programului „Lideri pentru Justiție” al Konrad Adenauer Stiftung România.

GELU DUMINICĂ

Gelu Duminică este director executiv al Agenției Împreună, sociolog, profesor în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității București și autorul mai multor lucrări. Debutând ca simplu voluntar al Agenției, în 1999, Gelu Duminică a ajuns între timp la conducerea organizației ce a demarat până în prezent zeci de proiecte de dezvoltare a comunităților de romi din România. Personal, Gelu Dumincă luptă împotriva prejudecăților, a discriminării și pledează pentru meritocrație și dreptul de a fi diferit.

CODRU VRABIE

Codru Vrabie este activist civic, trainer şi consultant pe teme legate de bună guvernare, transparenţă, responsabilitate şi integritate în sectorul public; de-a lungul timpului, a contribuit la mai multe măsuri de reformă în justiţie şi administraţia publică—unele dintre ele sunt documentate la Academia.edu. Licenţiat în ştiinţe juridice şi politice (România, Bulgaria, Statele Unite), respectiv masterat în ştiinţe administrative şi afaceri europene (România, Olanda, Spania), Codru lucrează din 1998 pentru societatea civilă din România. Din 2010, Codru lucrează în cadrul programului Lideri pentru Justiţie, care este replicat din 2017 şi în Republica Moldova, sub numele LEAD. Din aprilie 2018, Codru s-a alăturat echipei telegraful.net, unde lucrează la seria de podcasturi Ipoteze în căşti, un proiect al Asociaţiei Curaj Înainte.

ANDRADA CILIBIU

Andrada Cilibiu ocupă poziția de coordonator PR și comunicare în cadrul Centrului Filia, organizație non-profit, apolitică și feministă, ce luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare. Pentru Andrada, Centrul Filia a fost prima interacțiune cu societatea civilă din București și cu activismul realizat din pasiune. Acum, susține egalitatea în șanse cu aceeași pasiune și dedicare moștenită din cadrul organizației.

DUMITRU OPRIȚOIU

Dumitru Oprițoiu ocupă poziția de Project Manager în cadrul Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, organizație non-guvernamentală fondată în 2010, la Bruxelles, de către un grup de experți români în afaceri europene. Scopul este promovarea procesului de integrare europeană în România și dezvoltarea unui spațiu public european. Dumitru este licențiat în Istorie la Universitatea de Vest din Timișoara și deține o diplomă de master în Relații Internașionale și Studii de Dezvoltare. Principalele puncte de interes sunt integrarea și istorie Europei și a Uniunii Europene dar și politica din externă și de vecinătate a Uniunii Europene. A lucrat drept intern pentru platforma RO2019 și a fost stagiar la Guvernul României. Domeniile sale de expertiză cuprind: politica de vecinătate a U.E, relația transatlantică și cooperarea regională a Uniunii Europene.

ANA RIZESCU

Ana Rizescu este absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative, Universitatea din București iar în prezent ocupă postul de U-Report Coordinator la UNICEF România. Ana are peste 10 ani de experiență în cadrul voluntariatului dar și în plan profesional în cadrul organizațiilor ce lucrează pentru dezvoltarea tinerilor, în special în domeniul sănătății și drepturilor. Expertiza în comunicare împreună experiența în realizarea și asigurarea unei comunicări eficiente în format scris și verbal au permis dezvoltarea acestor abilități pentru diverse audiențe. În cadrul taberei Camp Kennedy 2019, Ana Rizescu a fost speaker în cadrul atelierului ”Bucharest Declaration of Children of E.U.”


Activități

Camp Kennedy își propune să încurajeze caracterul de leadership civic al participanților printr-o serie de activități cât se poate de diverse, care să le poată oferi atât informațiile necesare unor activități viitoare, cât și modelele și motivația de a-și urma ideile și a contribui activ la dezvoltarea societății actuale.  Astfel, programul taberei va include activități precum:

– Seminare interactive cu specialiști locali, profesori și activiști despre:

  • Instituțiile democratice ale României și separarea puterilor în stat

  • Procesul de realizare a politicilor publice în România și rolul cetățenilor, jurnaliștilor, grupurilor de interes și a oficialilor guvernamentali în cadrul acestora

  • Importanţa diversității și a toleranței

– Vizite de studiu la diverse instituții publice

– Workshopuri interactive despre societatea civilă și rolul pe care fiecare cetățean îl are într-o societate democratică; observarea diferențelor dintre cultura și implicarea civică a cetățenilor din Statele Unite ale Americii comparativ cu cei ai României.

– Simulări educative și dezbateri tematice cu specialiști

 

În ediția din 2022 participanții au luat parte la activități de teambuilding:

 

Au învățat despre cum funcționează statul român și care e rolul cetățeanului într-o societate democratică:

 

Adolescenții au participat la ateliere care au pus în lumină teme precum democrația, statul de drept, implicarea civică:

 

La ediția a V-a au participat ca speakeri și experți din Statele Unite ale Americii care au susținut ateliere pe tema democrației în contextul global:

Vizitele la instituții importante precum Ambasada Statelor Unite ale Americii în România au reprezentat un punct principal al ediției a V-a:

 

Participanții s-au recreat în timpul liber prin activități sportive, boardgames și seri de film cu voluntarii noștri:

Atelierele de design thinking au stat la baza proiectelor de follow-on ale participanților:

La finalul taberei participanții au aplicat cunoștințele acumulate în timpul activităților prin proiecte de follow-on în comunitățile din care fac parte:


Logistică

Informațiile de pe această pagină sunt aferente ediției V, 15-21 iulie 2022. 

Unde vor avea loc sesiunile?

 Sesiunile din cadrul acestui eveniment vor avea loc în cadrul unei pensiuni din apropierea Bucureștiului. Aceasta va fi de asemenea  locația în care se vor servi toate mesele aferente programului și în care vor fi oferite  facilitățile de cazare.

 Care vor fi facilitățile de cazare?

Participanții vor fi cazați în cadrul unei pensiuni, în camere individuale, într-o locație în care se respectă toate măsurile necesare de sanitizare și distanțare socială, pentru a minimiza riscurile de contact în vederea situației de pandemie COVID-19.

 Trebuie să plătesc cazarea?

 Nu, facilitățile de cazare vor fi finanţate integral de către organizatorii proiectului.

 Vom avea toate cele trei mese incluse?

Absolut. Micul dejun, prânzul și cina vor fi toate incluse în program și se vor servi în cadrul pensiunii.

 Cât de complex va fi programul?

Activitățile din cadrul taberei vor începe în fiecare dimineață la ora 9, urmând ca pe parcursul zilei să se desfășoare mai multe tipuri de sesiuni, vizite la diverse instituții, discuții tematice și activități non-formale. Acestea se vor finaliza în jurul orei 22:00. Pe parcursul zilei vor exista mai multe pauze de cafea și cele pentru mese.

 Pot părăsi tabără în orice moment doresc?

 Nu. Organizatorii au planificat o serie de ieșiri de grup în cadrul cărora vom părăsi tabăra împreună însă niciunul dintre participanți nu va putea face acest lucru individual. Participanții vor putea merge la magazinele/farmaciile apropiate în pauze, însoțiți de un organizator, dar nu vor părăsi zona în care se desfășoară evenimentul.

 Există un dress-code?

 În ceea ce privește partea vestimentară, vor exista o serie de evenimente cum ar fi deschiderea sau vizitele oficiale la instiuţii care vor impune o ținută office, formală. În afara acestor activități, ținuta va fi una casual, potrivită atât pentru sesiuni și dezbateri cât și pentru activități de teambuilding.

 Când se încheie tabăra? 

 Tabăra se va finaliza Sâmbătă, în data de 21 Iulie 2022.


Q&A

Cine poate aplica pentru acest proiect?  

Persoanele eligibile pentru acest proiect trebuie să fie elevi de liceu, au minimum 15 ani și maximum 17 ani împliniți în momentul începerii programului (15 iulie 2022), care să dețină cetățenie română. Nu există niciun fel de restricții cu privire la orașul de proveniența, profilul liceal, media generală, etc.  Este recomandat ca aplicanții să dețină un nivel mediu de conversație în limba engleză, dat fiind faptul o parte din program se va desfășura în această limbă și sunt dispuși să organizeze cel puțin un proiect civic local, în perioada 22-31 Iulie 2022.

 Trebuie să fiu un elev/o elevă de notă 10 sau contează și experiența extrașcolară?

Atât parcursul educaţional cât și experiența extrașcolară sunt elemente relevante pentru selecția participanților și au o importanţă egală. Participarea la concursuri școlare, olimpiade și rezultatele foarte bune la învățătura sunt elemente care merită menționate în aplicație. În același timp, experiența de voluntariat, participarea la concursuri extra-școlare, programele de formare și activitățile de educație non-formală pot fi un element important și chiar decisiv în selecția participanților.
Un număr foarte ridicat de activități extrașcolare sau o medie generală excelentă nu garantează însă acceptarea pentru acest program fără a fi luate în considerare și alte elemente.
Aplicația și interviul de recrutare vor fi derulate în limba engleză. Va rugăm să completați aplicația de înscriere integral în limba engleză.

 Care sunt costurile acestui program?

Toate costurile acestui program sunt acoperite integral de către organizatori, prin finanțarea Ambasadei SUA la București;
Nu se percepe o taxă de participare pentru persoanele selectate;
Cazarea și masa vor fi asigurate și nu implică niciun cost din partea tinerilor.

Îmi pot completa aplicația în format Word și să o trimit prin e-mail sau chiar prin poștă?

Absolut! Dacă nu ai acces la internet, nu funcționează corespunzător formularul sau pur și simplu îți este mai ușor să ne trimiți aplicația în format Word, tot ce trebuie să faci este să o descarci, să o completezi pe calculator sau de mână și să ne-o trimiţi în format digital sau printat.
Modul în care este completată și trimisă aplicația NU va fi considerat un criteriu de diferențiere în evaluarea acesteia.

 Contează profilul pe care îl urmez la liceu?

Nu, în niciun fel. Poți urma un liceu teoretic, tehnologic sau chiar cu profil vocațional, acest element nu afectează în niciun fel evaluarea aplicației sau posibilitatea de a fi selectat. Această informație are caracter pur informativ.

 Ce se întâmplă dacă aflu că am fost selectat/ă însă eu nu mai pot participa din motive personale?

În cazul nefericit în care ai fost deja selectat/ă însă nu vei mai putea participa la eveniment, te vom ruga să ne anunți telefonic sau prin e-mail cât se poate de devreme pentru a ne asigura că locul rămas liber va fi oferit unui alt aplicant cu o aplicație foarte bună. Neparticiparea la program nu atrage după sine vreo obligație financiară sau de orice alt tip, cu excepția celei de a anunța cu cât mai mult timp înainte, de preferat până pe data de 01 iunie 2022.


Echipa Noastră

Camp Kennedy este finanțat de Ambasada SUA la București și coordonată de American Councils for International Education, biroul din România. Echipa de proiect este următoarea:

Eliza Chirilă-Pop, American Councils România, reprezentant de țară

Eliza Chirilă-Pop va conduce dezvoltarea proiectului și va asigura supravegherea operațională a Camp Kennedy. Dna Chirilă-Pop lucrează de mai mulți ani în domeniul tineretului, fiind anterior delegat de tineret la Națiunile Unite și președinte al Consiliilor Studenților din Universitatea Româno-Americană (UAR), membru al Senatului și Consiliului de Administrație al UAR și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Studenților (USR). Doamna Chirilă-Pop este activă în comunitatea societății civile, fiind implicată în Global Shapers Bucharest Hub al Forumului Economic Mondial, în programe care implică tranziția studenților către forța de muncă și în alte domenii de dezvoltare economico-socială. De asemenea, ea a asigurat supravegherea operațională a Camp Kennedy, 4/4ForFriends și a Elie Wiesel Study Tour.

Iuniana Mîndru, American Councils România, coordonator de program

Iuniana Mîndru va coordona programele locale. Doamna Mîndru a lucrat în domeniul educației timp de trei ani și în domeniul cercetării și comerțului timp de mai mulți ani. Doamna Mîndru a început activitățile de voluntariat încă din liceu la Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane și a fost implicată în diverse proiecte culturale și economice având ca obiectiv principal depășirea barierelor culturale și de comunicare.

Ștefan Duminică, American Councils România, asistent de program

Ștefan Duminică este asistentul Camp Kennedy 2022. El studiază comunicare și relații publice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București. Timp de cinci ani, Ștefan a fost implicat în organizarea unui festival de teatru pentru tineret. În timpul liceului a fost membru al unei organizații neguvernamentale unde a participat timp de doi ani la activități didactice cu copii defavorizați.

Contactează-ne

În cazul în care doreşti să afli mai multe informaţii despre program, ai intrebări cu privire la acesta sau nelămuriri în legatură cu aplicaţia, ne poţi contacta pe oricare dintre aceste canale de comunicare:


 

Un program sponsorizat de Ambasada SUA în România și coordonat de American Councils for International Education-România.