Legitimitate și echivalarea studiilor
Legitimitate
Ținând cont de relațiile diplomatice solide dintre România și Statele Unite ale Americii, de beneficiile învățării într-un sistem educațional diferit și de impactul pozitiv al schimburilor de experiență asupra dezvoltării personale și profesionale a tinerilor, American Councils for International Education și Ministerul Educației au semnat, în 2015, un protocol de colaborare pentru implementarea Programului FLEX în România, conferindu-i astfel o legitimitate crescută.
Echivalarea studiilor
Conform legislației în vigoare (Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și O.M.E.C. nr. 5638/2020) , anul de liceu urmat în Statele Unite ale Americii poate fi echivalat. Pentru echivalarea perioadei de studii absolvite prin programul FLEX, bursierii trebuie să se adreseze Inspectoratului Școlar Județean sau Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în funcție de unitatea de învățământ la care sunt înscriși. Procedurile de echivalare variază în funcție de fiecare caz.
Este important ca elevii care aplică pentru programul FLEX, precum și familiile lor, să înțeleagă că FLEX FLEX nu este la bază o bursă academică ci un program cultural de schimb de experiență. Prioritatea acestuia nu este echivalarea studiilor la întoarcerea în România, ci oferirea unei experiențe culturale bogate și complexe.
Programul FLEX NU este responsabil de îndeplinirea formalităților privind recunoașterea și echivalarea anului de liceu petrecut în SUA, si un își asumă responsabilitatea cu privire la documentele academice ce pot fi aduse din SUA.
Fiecare aplicant are responsabilitatea de a se documenta cu privire la procedurile de recunoaștere și echivalare a studiilor, precum și despre documentele necesare, pe care trebuie să le obțină de la liceul din SUA pentru a le depune ulterior în România, în cadrul dosarului de echivalare.
Programul FLEX pune la dispoziție materiale informative despre procesul de echivalare a studiilor, cu un rol exclusiv orientativ. Totuși, nu ne asumăm responsabilitatea pentru desfășurarea acestor proceduri sau pentru eventualele modificări legislative care pot apărea în orice moment pe durata programului de schimb.
Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor (CNRED) gestionează procedurile de recunoaștere și echivalare exclusiv pentru diplomele de absolvire a ciclului liceal. Pentru detalii suplimentare, contactați CNRED la www.cnred.edu.ro. .
Persoanele de contact din partea Centrului Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor (CNRED) sunt:
Mirela ANDRONE, inspector
E-mail mirela.androne@edu.gov.ro
Telefon 021 405 56 71, Fax 021 313 10 13
Mai multe informații cu privire la recunoașterea și echivalarea, la întoarcerea în România, a anului de liceu urmat în SUA de către bursierii (liceeni) români puteți regăsi AICI.
FLEX Meniu
Legitimitate și echivalarea studiilor
Programul FLEX pentru elevi cu dizabilități
Informații despre program
Broșura programului FLEX 2025-2026
Finanțat de
Departamentul de Stat al Statelor Unite, Biroul Afacerilor Educaționale și Culturale
APLICAȚIILE PENTRU 2025-2026 SUNT ÎNCHISE!
Pentru informații suplimentare, contactați-ne la:
flex.ro@americancouncils.org
Telefon: +40 748 612 570
Instagram: American Councils Romania
Facebook: FLEX Romania